14 May 2014

Radić: Ukrajinska kriza se može iskoristiti za obezbjeđivanje poziva Crne Gore u NATO

Portal Analitika: 14. May 2014

Vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić ocijenio je u izjavi za Portal Analitikada Crna Gora može da iskoristi ukrajinsku krizu kao neku vrstu katalizatora za obezbjeđivanje članstva u NATO, ističući da je Vašington adresa koja bi imala najviše interesa da podrži članstvo Crne Gore.
Rodić je kazao da će ukrajinska kriza svakako uticati na proširenje NATO-a ali da je Crna Gora dio zaokruživanja projekta NATO-a na Balkanu gdje ne postoji spor oko toga da li bi njeno članstvo izazvalo ozbiljne političke posljedice.
- Kad je riječ o Crnoj Gori vaša država je jedan dio jednog zaokruživanja projekta NATO-a na Balkanu gdje ne postoji neki otvoreni spor oko toga da li bi to izazvalo ozbiljne političke posljedice. Što se tiče agilnosti crnogorske politike i borbi za svoju poziciju očigledno je da je crnogorska politika svoj dio zadatka shvatila ozbiljno, naravno uz tu ogradu da ne može da se utiče na dnevnu politiku i neke procese u velikim silima – rekao je Rodić Portalu Analitika.

Crnogorski vojnici naoružani novom jurišnom puškom 5,56mm TM4 domaće proizvodnje.

On je naglasio značaj visokih zvaničnih posjeta koje je delegacija Crne Gore održala u Vašingtonu.
- Vašington je prije svega prepoznat kao adresa koja bi imala najviše interesa da podrži proširenje i da obezbjedi članstvo Crne Gore. Realno postoji šansa da će Crna Gora biti pozvana u članstvo. U osnovi Crna Gora može, ako sticaj okolnosti bude povoljan da iskoristi ukrajinsku krizu kao neku vrstu katalizatora za obezbjeđivanje uslova za poziv u članstvo – smatra Radić.

Prema njegovim riječima evropski saveznici, prije svega Njemačka, su sada dobili svojih pet minuta.
- Mogu da ukažu Amerikancima, koji su bili mnogo agilniji kada je u pitanju ideja proširenja, na činjenicu da je 2008. godine, da je prihaćeno prošiernje ka istoku, NATO direktno uvelo u mnogo dublju krizu u odnosima sa Rusijom nego što je to sada slučaj. 

Crnogorski vojnik iz kontigenta misije u Afganistanu

Treba podsjetiti da je u to vrijeme bilo otvoreno pitanje i Ukrajine i Gruzije i da su upravo u Evropi Njemci bili skeptici koji su ukazivali na to da bi njihov ulazak u NATO bio preuranjen sa krupnim strateškim posljedicama – kazao je Radić.

No comments:

Post a Comment