29 March 2014

OTVORENO NATO
Radić: Protivnici članstva u NATO iz Crne Gore se vode stavovima u Srbiji


Članovi Pokreta za neutralnost su, uz na momente emotivne istupe, naveli da ne postoji eklatantnije neistine od one da NATO nije ofanzivni savez i da ne prijeti nikome.

Sa današnje konferencije


Većina građana Crne Gore koja su protiv članstva u NATO poistovjećuju se sa stavovima u Srbiji i kada bi taj stav u Srbiji bio drugačiji promijenio bi se i stav protivnika NATO-a u Crnoj Gori, kazao je vojni analitičar Aleksandar Radić nakonferenciji "Otvoreno NATO" koju u Budvi organizuje Vladin Komunikacioni tim za NATO.

Osnovna poruka sa prvog dijela konferencije koja je zamišljena kao javni dijalog protivnika i zagovornika članstva u Alijansi, je da NATO ne ugrožava suverenitet i teritorijalni intergrijtet neke zemlje i da je nakon najnovijih događaja u Evropi garant stabilnosti.


To su osporili članovi Pokreta za neutralnost koji su, uz na momente emotivne istupe, naveli su da ne postoji eklatantnije neistine od one da NATO nije ofanzivni savez i da ne prijeti nikome.

Nekadašnji ministar odbrane i šef misije Hrvatske pri NATO-u Davor Božinović rekao je da Hrvatskoj članstvo u NATO-u nije donio nikakav problem niti se ostvario nijedan stereotip.

"Niko nije gradio vojnu bazu na našoj teritoriji niti je ijedan hrvatski vojnik poslat u mirovne misije, a da to nije odlučila sama Hrvatska. Takođe, nijesu povećani ni troškovi koje izdvajamo za bezbjednost", rekao je Božinović i naveo da je NATO oragnizacija koja okuplja demokratske države koje su spremne da štite svoje vrijednosti.

"NATO države su one koje su od samog početka postavile protiv svakog vida totalitarizma. I ta spona koja ih drži na okupu je aktuelna i danas. Ne treba izgubiti iz vida cjelinu a to je da je članstvo u NATO obezbjedilo svim članicama period mira bez presedana“, kazao je Božinović.

On je kazao da za Hrvatsku ne postoji veća inivesticija u njenu sigurnost sa manje troškova nego što je članstvo u NATO.

Marko Milačić iz Pokreta za neutralnost kazao je da su u NATO primane i države sa represivnim režimima, kao što je Turska i svojevremeno Grčka.

Božinović je na to odgovorio da ne može promjeniti njihov lični doživaljaj i da je "legitimno biti protiv ali se ta opcija treba obrazložiti".

On je istakao da malo ko u Srbiji želi da čuje riječ NATO i da je stvorena slika u javnosti da je to tabu tema.

Direktor NVO IN4S Gojko Raičević je pitao šefa Koordinacionog tima za NATO Nebojšu Kaluđerovića da li će Crna Gora tražiti naknadu štete zbog bombardovanja koje je pretrpjela 1999. i da li će tražiti izvinjenje od NATO-a.

"To je klasična zamjena teza koju mi čujemo. Pogrešna je adresa i tu adresu ste trebali da tražite negdje drugo i koji su dobro znali da će most na Murini biti vojna meta kod onih koji su sakrili tu infomaciju i nepoosredno poslije bombardovanja vratili na to mjesto. Tadašnje vlasti u Beogradu. Crna Gora nema razloga da se osjeća odgovornom iako je bila dio zajedničke države ali je učinila sve da se ne desi ono što se desilo", kazao je Kaluđerović.



Kaluđerović je ponovio da posljednje istraživanje govori da je podrška za ulazak u NATO 46 odsto, na šta je Milačić reagovao i kazao da je premijer Milo Đukanović rekao da je podrška 42 odsto, a da za samo sedam dana drugi predstavnici saopštavaju da je ona oko 46 odsto. On je naveo da ima i drugih istraživanje koja pokazuju da je ta podrška manja.

Kaluđerović je pojasnio da je podrška ulasku u NATO u februaru bila 42 odsto, ali da posljednje iz marta pokazuje da je 46 odsto.

Novinar Hrvatske radio televizije Dragan Nikolić kazao je da kupovina jedne eskadrile košta koliko čitav crnogorski budžet.
"Političari moraju znati prodati priču, dobro je shvatiti i uvjeriti građane da je to nešto što je vrijedno. Trebalo bi ljudima na pravi način objasniti sve o benefitima. Građani moraju da budu uključeni, moraju da imaju vlastito mišljenje, a ako vlast ne zna da sprovede vlastiti interes onda je to loša vlast", kazao je Nikolić.

No comments:

Post a Comment